"...Rusmiddelproblemer blir ofte privatisert og er for mange forbundet med skyld og skam. Å bli møtt med respekt og en åpen, ikke-fordømmende holdning, virker endringsfremmende i seg selv.”
Helse Midt-Norge har ansvaret for tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengighet (TSB) til befolkningen i regionen. Behandlingstilbudet gis av sykehusene og av private avtaleparter.
Bruk av rusmidler kan være skadelig og avhengighetsskapende. Dette gjelder både alkohol, vanedannende legemidler, illegale rusmidler og andre stoffer/annen rusavhengighet. Rusmiddelproblemer er ofte sammensatt og knyttet til både biologiske, psykologiske, sosiale og kulturelle forhold.
Strategi
Regional plan for tverrfaglig spesialisert rusmiddelavhengighet (TSB) for 2016-2020 er vedtatt av styret i Helse Midt-Norge RHF. Planen angir retning, prioriterte områder og tiltak/forbedringstiltak i videreutvikling av tilbudet innen TSB i regionen.
Regional plan for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) for perioden 2016-2020Arbeidet med den nye planen ble startet i begynnelsen av 2015, lagt ut til høring i slutten av 2015 og ferdigstilt våren 2016.
Den gylne regel
Den gylne regel skal gi høyere vekst innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn for somatikk på regionnivå.
Regelen er et krav fra Helse- og Omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene.
Innen psykisk helsevern skal distriktspsykiatriske sentre (DPS) og barn/unge prioriteres.
Regelen skal sikre en prioritering av tjenestetilbudet innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Kompetansesenter rus - Midt-Norge (KoRus-Midt)
Kompetansesenter rus - Midt-Norge, KoRus-Midt, arbeider med ulike utvilingstiltak innen kompetanse for ansatte i kommuner, spesialisthelsetjeneste og andre. Målet er å forebygge rusproblemer og gi gode hjelpetilbud.
Kompetansesenter rus - Midt-Norge er organisert under Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital, og har et regionalt tilbud med avdelinger i Trondheim, Ålesund og Levanger. KoRus-Midt får sitt hovedoppdrag fra Helsedirektoratet.
Kompetansesenteret skal sikre ivaretakelse, oppbygging og formidling av rusfaglig kompetanse, og gjennom dette bidra til å oppfylle nasjonale mål på rusfeltet. KoRus-Midt driver Lærings- pg mestringssenteret lærings- og mestringssenteret (LMS) og Seksjon for Forskning og utvikling (FoU) i Midt-Norge.
Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU)
Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, RKBU Midt-Norge, skal bidra til å øke kvaliteten på tjenestene rettet mot barn og unge sin psykiske helse og omsorg. Kompetansen ved senteret spres gjennom undervisning og formidling.
I Midt-Norge er senteret underlagt Det Medisinske Fakultetet ved NTNU. Tilsvarende regionale senter finnes også i regionene Sør og Øst, Nord og Vest.
Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Midt)
RVTS Midt er et regionalt ressurssenter for Midt-Norge. Senteret er tilgjengelig for deg som i ditt arbeid møter mennesker berørt av vold og seksuelle overgrep, traumatisk stress, tvungen migrasjon eller selvmordsproblematikk. Hovedmålet er å fremme helse og livskvalitet hos de berørte.
RVTS Midt står for Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.
Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling
Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling, TSB, er en tjeneste som er opprettet av Helse- og omsorgsdepartementet for å styrke forskning og forskningsformidling, kunnskapsutvikling og kompetanseheving på tjenesteområdet tverrfaglig spesialisert behandling av rusavhengighet. Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Oslo Universitetessykehus ansvaret for å drive tjenesten.
Nasjonal kompetansetjeneste TSB