Strategi
Regional plan for tverrfaglig spesialisert rusmiddelavhengighet (TSB) for 2016-2020 er vedtatt av styret i Helse Midt-Norge RHF. Planen angir retning, prioriterte områder og tiltak/forbedringstiltak i videreutvikling av tilbudet innen TSB i regionen.
Regional plan for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) for perioden 2016-2020Arbeidet med den nye planen ble startet i begynnelsen av 2015, lagt ut til høring i slutten av 2015 og ferdigstilt våren 2016.
Den gylne regel
Den gylne regel skal gi høyere vekst innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn for somatikk på regionnivå.
Regelen er et krav fra Helse- og Omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene.
Innen psykisk helsevern skal distriktspsykiatriske sentre (DPS) og barn/unge prioriteres.
Regelen skal sikre en prioritering av tjenestetilbudet innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Kompetanstjenester
Her finner du en oversikt over kompetansetjenester innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Kompetansetjenester er et tilbud for helsepersonell som ønsker å videreutvikle seg innen sitt fagområde.
Kompetansesenter rus - Midt-Norge (KoRus-Midt)
Kompetansesenter rus - Midt-Norge, KoRus-Midt, arbeider med ulike utvilingstiltak innen kompetanse for ansatte i kommuner, spesialisthelsetjeneste og andre. Målet er å forebygge rusproblemer og gi gode hjelpetilbud.
Kompetansesenter rus - Midt-Norge er organisert under Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital, og har et regionalt tilbud med avdelinger i Trondheim, Ålesund og Levanger. KoRus-Midt får sitt hovedoppdrag fra Helsedirektoratet.
Kompetansesenteret skal sikre ivaretakelse, oppbygging og formidling av rusfaglig kompetanse, og gjennom dette bidra til å oppfylle nasjonale mål på rusfeltet. KoRus-Midt driver Lærings- pg mestringssenteret lærings- og mestringssenteret (LMS) og Seksjon for Forskning og utvikling (FoU) i Midt-Norge.
KoRus
Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU)
Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, RKBU Midt-Norge, skal bidra til å øke kvaliteten på tjenestene rettet mot barn og unge sin psykiske helse og omsorg. Kompetansen ved senteret spres gjennom undervisning og formidling.
I Midt-Norge er senteret underlagt Det Medisinske Fakultetet ved NTNU. Tilsvarende regionale senter finnes også i regionene Sør og Øst, Nord og Vest.
RKBU Midt-Norge
Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Midt)
RVTS Midt er et regionalt ressurssenter for Midt-Norge. Senteret er tilgjengelig for deg som i ditt arbeid møter mennesker berørt av vold og seksuelle overgrep, traumatisk stress, tvungen migrasjon eller selvmordsproblematikk. Hovedmålet er å fremme helse og livskvalitet hos de berørte.
RVTS Midt står for Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.
RVTS Midt
Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling
Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling, TSB, er en tjeneste som er opprettet av Helse- og omsorgsdepartementet for å styrke forskning og forskningsformidling, kunnskapsutvikling og kompetanseheving på tjenesteområdet tverrfaglig spesialisert behandling av rusavhengighet. Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Oslo Universitetessykehus ansvaret for å drive tjenesten.
Nasjonal kompetansetjeneste TSB
Pakkeforløp rus akutt
Helse Midt-Norge arbeider med å innføre standardiserte pasientforløp for rusakutt. Målet er å skape et bedre og et mer likt tilbud gjennom bedre organisering.
Standardiserte behandlingsforløp vil først og fremst påvirke kvaliteten på behandlingen, og vil bestå av henvisning og utredning, et behandlingsforløp og oppfølging av pasienten.
Plikten til å yte øyeblikkelig hjelp til pasienter med behov for avrusing er hjemlet i Lov om spesialisthelsetjenesten § 3-1, Øyeblikkelig hjelp, andre ledd om «pasienter som trenger tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk».
Forebygging av overdoser
En stor andel av overdosedødsfallene skjer i forbindelse med utskrivelse fra institusjon, eller som følge av avbrudd i behandling. Forskning viser at risikoen for å dø av overdose de fire første ukene etter behandling er 16 ganger større enn ellers (Ravndal og Amundsen 2010). Effektive behandlingsinstanser svekkes dersom det kommunale helsetilbudet ikke er godt nok. For å få ned antall overdosedødsfall, er det derfor avgjørende med god oppfølging etter endt behandling.
Mer informasjon finner du på pasientsikkerhetsprogrammet.no sine hjemmesider
Forebygging av overdosedødsfall etter utskrivelse fra institusjon
Tvang eller frivillighet
Frivillighet i behandlingen og respekt for pasientens autonomi og menneskerettigheter er viktige og grunnleggende prinsipper i helseretten, både innenfor somatisk og psykiatrisk behandling.
I psykisk helsevernloven stilles det som vilkår for etablering av tvungent psykisk helsevern at frivillig vern har vært forsøkt først.
Mest mulig frivillighet i behandlingen er også et uttalt mål i Opptrappingsplanen for psykisk helse. En høy andel tvangsinnleggelser i det psykiske helsevernet for voksne er ikke forenlig med disse prinsippene og målsettingene.
Innenfor det psykiske helsevernet for barn og ungdom er den registrerte tvangsbruken lav, men statistikken er mangelfull.
Kvalitet
På helsedirektoratet.no finner du mer om kvalitetsindikatorer innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling
Rusbehandling