Feiret CAG-forskerne med egen markering
De to prosjektene som fikk CAG-tildeling i 2023, ble gjort stas på med blomster og diplom under en markering i Samarbeidsorganet fredag.
Det var i fjor høst at «BreatheCAG – Bridging REsearch and clinical practice for AsTHma and COPD» og «SCN CAG – Sleep and Chronobiology Network» ble tildelt CAG (Clinical Academic Groups) i det som var den femte tildelingen så langt.
CAG-ansvarlig og fagdirektør ved Helse Midt-Norge RHF, Björn Gustafsson, fortalte at det var stor begeistring i komiteen som hadde valgt ut prosjektene.
Leder for «BreatheCAG», LIS-lege og forsker Sigrid Anna Aalberg Vikjord, ga Samarbeidsorganet en kort innføring i det regionale prosjektet.
Stor helseutfordring
Obstruktive lungesykdommer som astma og KOLS, er blant våre største helseutfordringer og har store samfunnsmessige og økonomiske implikasjoner, fortalte Aalberg Vikjord. I Norge rammes 5-6 prosent av befolkningen av astma og 6-8 prosent av KOLS. Begge sykdommene bidrar vesentlig til økt sykelighet, dødelighet og bruk av helsetjenester.
CAG-en har som mål å møte de udekkede behovene i diagnostisering og behandling av astma og KOLS. Gjennom tverrfaglig forskningssamarbeid vil CAG-en fremme ny kunnskap og klinisk praksis, med mål om bedre pasientbehandling.
- På vegne av nøkkelmedlemmene i «BreatheCAG» vil jeg si tusen takk for tildelinga. Vi ser fram til å jobbe med dette videre, sa hun.
Betydelig helseproblem
Deretter var psykologspesialist og forsker Håvard Kallestad sin tur til å presentere «SCN CAG».
Prosjektet omhandler Søvn-Våkenhetsforstyrrelser (SVF), forstyrrelser av søvnkvalitet eller tidspunktet for søvnperioden, som er et betydelig helseproblem. I befolkningen generelt har 15 prosent SVF, mens ved psykiske-, nevrologiske- og alkoholmisbrukslidelser som behandles poliklinisk er forekomsten rundt 50 prosent, fortalte Kallestad.
Hos akuttinnlagte pasienter med psykisk lidelse er forekomsten enda høyere. SVF gir økt risiko for selvmord, vold og forlenget innleggelsestid.
Målet for CAG-en er å utvide eksisterende forskning på tvers av universitetet og helsetjenesten i regionen, og etablere nye samarbeid på et bredt spekter av temaer knyttet til SVF. Blant annet knyttet til søvn, angst, selvmordsforebygging, avhengighet, informatikk og dyremodeller.