Samarbeider om felles retningslinjer for ambulansetjenesten (FRAm)
Denne uken samlet fagfolk seg for å drøfte felles faglige retningslinjer for ambulansetjenesten. Målet med dette initiativet er å implementere standardiserte prosedyrer og retningslinjer, med en tydelig ambisjon om å forbedre kvaliteten på tjenestene og styrke pasientsikkerheten.
Ambulansetjenesten i de tre helseforetakene i Midt-Norge har gjennom mange år opparbeidet verdifulle erfaringer knyttet til standardisering og harmonisering. Samarbeidet om helsefag, logistikk og IKT støttes av Prehospitale fellestjenester Midt-Norge (PFT), lagt til St. Olavs hospital. Midt-Norge har felles løsninger for ambulansetjenesten for logistikk, faglige retningslinjer, og en rekke andre områder. FRAm fungerer som et verktøy for ambulansepersonell, og har som mål å sikre enhetlig kvalitet i tjenestene gjennom retningslinjer og prosedyrer – som følges opp i kvalitetsarbeidet knyttet til virksomheten.
Samarbeid på tvers
Det ble tatt et initiativ til samarbeid om retningslinjer over regionsgrensene alt i slutten av 2016, og modellen har vakt interesse også i andre helseforetak, som ser muligheter for at dette kan forbedre kvaliteten på tjenestene og styrke pasientsikkerheten. De seinere årene – fra 2019 da Helgelandssykehuset som første foretak søkte samarbeid - har stadig flere helseforetak ønsket å samarbeide på grunnlag av Helse Midt-Norges prinsipper og metodikk for arbeidet med kunnskapsbaserte faglige retningslinjer for ambulansetjenesten. Prehospitale fellestjenester Midt-Norge ( PFT) leder arbeidet, og er arbeidende sekretariat.
Det er inngått formelle samarbeidsavtaler med de aktuelle klinikkene.
- Erfaringen viser at det er mulig å oppnå enighet på tvers av foretakene – likhetene er langt større enn forskjellene - og at en oppnår vesentlig mer med å samarbeide koordinert, sier Jon Ola Wattø som er leder Prehospitale fellestjenester Midt-Norge.
Arbeidet drives som et koordinert «spleiselag» med bidrag fra ledende fagressurser i deltakende foretak, ad hoc arbeidsgrupper, og ved månedlige møter i Interregionalt Fagråd Ambulanse(IFA). Denne uken var fagfolk fra prehospitale tjenester over hele landet samlet på Stjørdal for å drøfte en rekke faglige temaer knyttet til retningslinjer.
En enhetlig helsetjeneste
- For at befolkningen skal oppleve en enhetlig helsetjeneste er det viktig at vi har felles retningslinjer og prosedyrer for ambulansepersonell. -Vi skal nå bygge videre på det gode samarbeidet som er oppnådd, slik at vi kan bruke nettverket til å forbedre og videreutvikle ambulansetjenesten til beste for pasienter og ambulansepersonell, avslutter Wattø.
Disse foretakene samarbeider om og har felles eierskap til FRAm (Felles Retningslinjer for Ambulansetjenesten):
- Finnmarkssykehuset HF
- Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN)
- Helgelandssykehuset HF
- Helse Nord-Trøndelag HF
- St. Olavs hospital HF
- Helse Møre og Romsdal HF
- Sykehuset Innlandet HF
- Sykehuset Østfold HF
- Vestre Viken HF
- Sykehuset Telemark HF
- Sykehuset Sørlandet HF
Det er dialog med Helse Vest RHF, OUS, Sykehuset i Vestfold HF, og Nordlandssykehuset om samarbeid.