Se hvilke helseprosjekt som fikk støtte fra NTNU Discovery

Seks prosjekt fikk til sammen 4,7 millioner kroner i støtte fra NTNU Discovery i høstens tildeling. En «smart» vevskutter var blant dem som fikk penger.

 


Professor Martin Steinert, fakultet for ingeniørvitenskap, NTNU. Screenshot fra videoen til NTNU Discovery. Se videoen lenger ned i saken.

Siden 2011 har 153 prosjekter mottatt støtte fra NTNU Disocvery. Av disse 91 forprosjekt og 62 hovedprosjekt.

Ved høstens tildeling ble seks prosjekt tildelt til sammen 4,697 millioner kroner i støtte. Disse er:

  • RAS Robotics 497 000 kr, Fakultet for økonomi
  • Dynamic Drilling Models 1 000 000 kr, Fakultet for ingeniørvitenskap
  • Condilight 1 000 000 kr, Fakultet for ingeniørvitenskap
  • Sentipack 1 000 000 kr, Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk
  • Vevskutter 2.0 200 000 kr, Fakultet for ingeniørvitenskap
  • Instapatch, 1 000 000, Fakultet for medisin og helsevitenskap ved St. OIavs hospital

En av dem som er takknemlig for å ha fått støtte er professor Martin Steinert, fakultet for ingeniørvitenskap, som har jobbet med en ny type vevskutter.

Utviklet «smart» vevskutter

Han forteller at de ble kontaktet av Biobank1 som jobber med å forberede organer når de skal analyseres, spesielt prostata.

- Nå har vi utviklet en «smart» vevskutter som vil automatisere og forenkle de eksisterende arbeidsprosessene. Det vi egentlig prøver på er å ta det neste skrittet når det kommer til behandling av organer for biobanker, ved hjelp av data- og robotstyrt teknologi, forklarer Steinert i videoen som NTNU Discovery har laget.

- Kjør på, skap arbeidsplasser

Førsteamanuensis Sigve Hovda, ved Fakultet for ingeniørvitenskap, fikk støtte for prosjektet Dynamic Drilling Models. Han gir følgende råd til andre fagansatte som går svangre med en idé:

- Det er bare å kjøre på. Mange føler på presset om å publisere, men det går an å ta seg en liten pause fra all publiseringen og prøve å få innvirkning på næringslivet. Det er befriende å få det til. Ikke minst er det kult å oppleve at det skaper arbeidsplasser, sier Hovda i videoen.

Finansiert av bl.a. Helse Midt-Norge

NTNU Disocvery er et verktøy for å støtte fremragende ideer basert på konkrete forskningsresultater fra ansatte ved NTNU og Helse Midt-Norge. De gir økonomisk støtte i en fase der få andre er villige til å investere penger, noe som gjør det mulig å teste ut, bekrefte og kvalitetssikre ideen.

I 2019 er NTNU Discovery finansiert i fellesskap av NTNU, Helse Midt-Norge og Sparebank 1 SMN.

Siden 2011 har ordningen til sammen delt ut 68 millioner kroner, noe som igjen har utløst om lag 900 millioner kroner i ekstern finansiering.

Kilde: ntnudiscovery.no

Se videoen som NTNU Discovery har laget i forbindelse med høstens tildeling: