Pasientreiser HF kan bli «årets digitale suksesshistorie»

Pasientreiser HF er en av tre finalister til Digitaliseringsprisen. Vinneren kåres 6. juni.

Bildet viser en kvinne som trykker på et nettbrett.
Pasientreiser HF kan vinne pris for sin satsing på elektronisk søknad om refusjon på helsenorge.no. I dag mottas 70 prosent av søknadene digitalt og over 50 prosent av sakene behandles automatisk.

Sammen med Samtykkebasert lånesøknad og Smart omsorg er Pasientreiser HF i finaleheatet til Digitaliseringsprisen. Prisen deles ut under Digitaliseringskonferansen i Operaen i Oslo 6. juni. I tillegg til heder og ære kan vinneren smykke seg med tittelen «årets digitale suksesshistorie».

Ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) – som er arrangør – har alle tre virksomhetene lyktes med å utnytte digitaliseringens muligheter. Kriteriene som er lagt til grunn for prisen er hvordan tjenesten/løsningen har bidratt til bedre samordning, hvordan brukerperspektivet er ivaretatt og hvilke gevinster tjenesten/løsningen har bidratt til.

Elektronisk refusjon

Bakgrunnen for at Pasientreiser HF er nominert, er deres satsing på elektronisk søknad om refusjon på helsenorge.no. Prosjektet kom i gang i oktober 2016, og i dag mottas 70 prosent av søknadene digitalt og over 50 prosent av sakene behandles automatisk. Tidligere ble alle refusjoner levert på papir som ble behandlet manuelt.

Pasientreiser HF har ansvar for teknologiutvikling og systemforvaltning av reiser med og uten rekvisisjon. Selskapet eies av de fire regionale helseforetakene.

Les mer på Pasientreiser HFs nettsider.

Samtykkebasert lånesøknad (SBL) er et samarbeid mellom Skatteetaten, Brønnøysundregistrene og finansnæringen ved Finans Norge og Bits AS. SBL gjør lånesøknaden enklere for forbrukerne i et samarbeid mellom offentlige etater og finansnæringen.

20 nominerte – tre finalister

Smart omsorg er det byårdsavdeling for helse og omsorg i Bergen kommune som står bak. Det er et program som siden 2015 har hjulpet sektoren til å jobbe digitalt og på nye, smartere måter gjennom ny teknologi, økt kompetanse og innføring av digital arbeidsmetodikk.

20 ulike virksomheter var i utgangspunktet nominert til prisen, blant dem Helse Vest IKT for dataspillet «Stopp Sepsis», Statens vegvesen for salgsmelding på nett og Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser for læringsportalen sjelden.no. I mai ble disse redusert til tre finalister.

Juryen som skal kåre vinneren består av Heidi Arnesen Austlid (administrerende direktør i IKT-Norge), Håkon Haugli (administrerende direktør i Abelia), Line Richardsen (avdelingsdirektør KS) og juryleder Ellen Strålberg (fagdirektør Difi).

Les mer om prisen, de nominerte og konferansen på Difis hjemmesider.