André (43) kjørte 70 mil for å få trent opp kneet

- Jeg får ekstremt god hjelp her, sier André Hansen om rehabiliteringstilbudet på Meråker Kurbad.

Bildet viser André Hansen med naturen i Meråker bak.
- For mange er målet å klare å gå opp en trapp igjen, slik er det ikke for meg. Jeg trener mer enn de andre og vil gjerne ha litt ekstra pes for å bli fortere frisk, sier André Hansen. Foto: Helse Midt-Norge RHF

André Hansen (43) er aktiv bandyspiller og har spilt på toppnivå siden han var 16 år. Tidligere spilte han på landslaget. Hard trening over mange år har vært tøft for kroppen, forteller han. Spesielt knærne.

Etter å ha slitt med bevegelighet og smerter i høyre kne i nesten ti år, fikk Hansen i vår satt inn protese.

- Jeg hadde bein mot bein. Lårbeinet sto rett mot skinnebeinet, med bare litt brusk imellom. Jeg har ikke hatt full strekk eller bøy på mange år, sier han.

Hansen bor på Hof i Vestfold, mellom Tønsberg og Drammen, og hører dermed til under Helse Sør-Øst. Da han sjekket ventetid på rehabilitering, ble han overrasket.

- Jeg har en idrettssesong som begynner i midten av oktober og var avhengig av å komme i gang med opptrening så snart som mulig. Men det var minst fire måneders ventetid. I verste fall måtte jeg vente 40 uker. Her på Meråker var ventetiden mye kortere, og da var det et enkelt valg, sier han.

Pasientstrøm ut av regionen

Etter en anbudskonkurranse for tjenester innen rehabilitering i 2017, trådte nye avtaler i kraft 1. januar i år. Til sammen 11 private virksomheter i helseregionen fikk fordelt 101 dagplasser og 232 døgnplasser knyttet til rehabilitering (se liste over alle nederst i saken). Avtalene har en verdi på rundt 300 millioner kroner årlig.

Meråker Sanitetsforenings Kurbad AS har også tidligere solgt tjenester til Helse Midt-Norge, men tilbyr nå noen andre faglige tjenester enn tidligere.

- For vår del er det blitt færre pasientkategorier og mer spesialisering. Vi har blant annet tre døgnplasser for barn, ungdom og voksne med fysisk og/eller psykisk funksjonshemming. Et samarbeid med Meråker videregående gir oss tilgang til topp treningsfasiliteter. Skolens friluftsstudenter skal bidra med planlegging og gjennomføring av aktiviteter ute. Det er det eneste spesialiserte tilbudet som er kjøpt inn i regionen, sier daglig leder Steinar Volden.

Han tror ikke alle fastlegene i regionen er klar over endringene i avtalene og hva de ulike stedene faktisk kan tilby.

- Blant annet går det en stor pasientstrøm med unge funksjonshemmede til Beitostølen. Det er dårlig økonomi både for oss og Helse Midt-Norge å sende pasientene ut av regionen.

- Vil ha ekstra pes

Da vi besøker Meråker Kurbad er et splitter nytt tilbygg i ferd med å bli ferdig. Bygget vil få åtte nye rom for rehabilitering, i tillegg til stue og andre fasiliteter.

Bildet viser daglig leder Steinar Volden.

Det nye bygget vil være innflyttingsklart rundt 1. oktober, forteller daglig leder Steinar Volden. Foto: Helse Midt-Norge RHF

André Hansen skal være på Meråker i til sammen tre uker.  En vanlig dag gjerne starter med en halvtime morgensvømming før frokost klokken 08, forteller han. Etterpå trener han alene, før han skal til fysioterapeut på formiddagen. Etter lunsj er han tilbake på treningsrommet, gjerne to ganger før middag.

- Jeg er jo en del yngre enn de andre som er her. For mange er målet å klare å gå opp en trapp igjen, slik er det ikke for meg. Jeg trener mer enn de andre og vil gjerne ha litt ekstra pes for å bli fortere frisk, sier Hansen.

- Hva synes du om tilbudet på Meråker?

- Jeg er veldig positiv. Jeg får ekstremt god hjelp her, det er et veldig profesjonelt fagmiljø. Det forteller alle jeg har snakket med her. Jeg har en litt ambisiøs treningsplan, og det er de flinke å ta hensyn til. Og så er det fantastisk mat, det må jeg si. Man gleder seg til måltidene, sier Hansen, og legger til:

- Det var verdt å kjøre 70 mil for å komme hit.

Helse Midt-Norge RHF har avtale med følgende private rehabiliteringssteder:

1. Meråker Sanitetsforenings Kurbad AS:

2 dagplasser og 10 døgnplasser; brudd og slitasjeskader i skjelett
   2 dagplasser og 10 døgnplasser; revmatiske og inflammatoriske sykdommer
   3 dagplasser og 5 døgnplasser; hjerneslag og traumatisk hjerneskader
   3 døgnplasser; barn, ungdom og unge voksne med vekt på tilpassset fysisk aktivitet, familie og utdanning
   2 døgnplasser; komplekst sykdomsbilde med behov for rehabilitering etter sykehusbehandling

2. Namdal Rehabilitering IKS:

3 døgnplasser; brudd og slitasjeskader i skjelett
   3 døgnplasser; kreftsykdom
   3 døgnplasser; lungesykdommer
   4 døgnplasser; sykelig overvekt