Temamøte om fosterdiagnostikk

Hva vil vi med fosterdiagnostikken i Norge? Finnes det grunner til å ikke gi gravide tilgang til de nyeste testmetodene? 27. mars inviteres det til debattmøte i Trondheim med innledere fra de fosterdiagnostiske og etiske fagmiljøene.

Prøvetaking.jpg

En ny fosterdiagnostisk test kalt NIPT (Non Invasive Prenatal Testing) gjør det mulig å analysere fosterets DNA fra en blodprøve av moren. Universitetssykehuset i Nord-Norge har søkt om å få ta i bruk NIPT i stedet for dagens KUB-test for å undersøke om et foster har trisomi 13, 18 eller 21 (Downs syndrom).

NIPT-testen er mer presis enn KUB-test for å identifisere trisomier. I tillegg gir den mindre ubehag for den gravide og reduserer behovet for morkake- og fostervannsprøver som har en risiko for spontanabort.

Bruk av NIPT er imidlertid omstridt fordi metoden potensielt gir mulighet til å få omfattende kunnskaper om fosterets arveanlegg, inkludert kjønn, før abortgrensen. Fordi testen har så høy treffsikkerhet i å identifisere fostre med trisomier, frykter enkelte at bruk av den kan lede oss i retning av det såkalte «sorteringssamfunnet».

Et flertall i Bioteknologirådet anbefalte nylig å godkjenne NIPT som trisomi-test. Et mindretall på to medlemmer mente imidlertid at testmetoden gir så banebrytende nye muligheter at den ikke bør tas i bruk før vi har gjort en samlet vurdering av hvorfor og hvordan vi som samfunn ønsker å organisere fosterdiagnostikken i Norge.

Tid: 27. mars. kl. 16.30-18.30
Sted: St. Olavs Hospital, Auditoriet ved Kvinne Barn senteret (1.  etasje)
Arrangører: Bioteknologirådet og Nasjonalt senter for fostermedisin

Gratis og åpent for alle. Mer info og påmelding her: http://www.bioteknologiradet.no/2017/02/27-mars-apent-mote-om-nipt-i-fosterdiagnostikk-i-trondheim/

Møtet filmes.

Fant du det du lette etter?